[ad_1]

 

Törenler öncesi Küçük Çamlıca Saffet Konmaz Camii’nde sabah namazı kılındı. Sabah namazının kılınmasının ardından, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin ruhlarına ithafen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde Kur’an-ı Kerim tilaveti ve mevlitler okundu. Daha sonra Belediyesi’nde kahvaltı programı düzenlendi. 

13 Kasım Tekirdağ’ın düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla Tarihi Valilik Binası önündeki Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Tekirdağ Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. 

Daha sonra Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, şeref defterini imzaladı.

“ÜLKEMİZİN MODERNLEŞMESİNE ÖNCÜLÜK ETTİNİZ”

 

Tekirdağ’ın kurtuluşunun 101. yılını kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Şeref Defterine yazdığı yazıda şu ifadelere yer verdi: “Yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu; Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, güzel Tekirdağ’ımızın işgalden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü kutluyor olmanın gurur ve mutluluğuyla manevi huzurunuzdayız. 

Güzel yurdumuzu işgalden kurtardınız, Türkiye Cumhuriyetimizi kurdunuz, egemenliği ulusumuza teslim ettiniz ve ülkemizin modernleşmesine öncülük ettiniz. Bizlere özgür, bağımsız, onurlu ve mutlu bir şekilde yaşayacağımız güzel bir vatan ve ülke bıraktınız. Cumhuriyet sevdalısı Tekirdağ halkı olarak açtığınız yolda, gösterdiğiniz hedefe durmadan yürümeye devam edeceğiz. 

 

 

Ölümsüz fikirlerinizin ışığında Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkacağız. Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarma idealinizi gerçekleştirmek için milletçe mücadele edeceğiz. En büyük eseriniz, emanetiniz ve mirasınız olan Türkiye Cumhuriyeti’miz bizimle güvendedir. 100. kuruluş yıl dönümünü gurur, mutluluk ve coşku içerisinde kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’mizin 2. yüz yılında da büyük emanetinize sahip çıkarak gelecek nesillere en güzel şekilde devredeceğiz. 

Bu duygu ve düşüncelerle, güzel Tekirdağ’ımızın işgalden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü kutluyor; başta şahsınız olmak üzere silah arkadaşlarınızı ve İstiklal Mücadelemizin kahramanlarını rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum. Ruhlarınız şad olsun”

“MARMARA’NIN İNCİSİ”

 

Daha sonra Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Vali Recep Soytürk, şu ifadeleri kullandı: “Birinci Cihan Harbi’nin ardından yurdumuzun dört bir yanı emperyalist güçler tarafından işgal edilince özgürlük ve bağımsızlığından hiçbir zaman ödün vermeyen milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyerek, istiklal mücadelesini başlatmıştır. 

Milli Mücadele döneminde milletimiz, canını, malını ortaya koyarak ve bütün imkanlarını seferber ederek İstiklal Savaşı’nı destansı bir zaferle sonuçlandırmıştır. Milletimiz bu zaferle, “ezelden beri hür yaşadığını ve daima hür yaşayacağını” tüm dünyaya kanıtlamıştır. Kazanılan şanlı zaferlerin ardından işgal altındaki diğer topraklarımız da kurtarılmıştır. 

Kurtarılan topraklarımız içinde Misak-ı Milli sınırları içerinde yer alan, Vatan Şairi Namık Kemal’in doğduğu, Çanakkale’nin Kahraman Alayı 57. Alay’ın konuşlandığı ve sefere çıktığı, Marmara’nın incisi Tekirdağ’ımız da vardır.  

1922 yılının Kasım ayında Tekirdağ’ın tüm ilçeleri özgürlüğüne kavuşmuş, bayrağımız yeniden göndere çekilmiş, Ezan-ı Muhammedi yeniden okunmaya başlanmıştır”

“BİZE DÜŞEN ÜLKEMİZİ DAHA MÜREFFEH YARINLARA TAŞIMAK”

 

 

İstiklal uğruna gözünü kırpmadan canını feda eden şehitlerimiz ile gazilerimizin bütün sıkıntılara göğüs gerdiğini ve bizlere bu güzel vatanı bıraktıklarını kaydeden Soytürk, “Böyle bir ecdadın torunları olan bizlere düşen görev, ecdadımızın kutsal emaneti olan şehrimizi ve ülkemizi aynı şuurla korumak, geliştirmek daha müreffeh yarınlara taşımaktır. 

Bu anlamlı günde, başta büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman Şehitlerimizi ve Gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyor, Tekirdağımızın Kurtuluş Günü’nü kutluyorum” Vali Soytürk’ün Şeref Defteri’ni imzalamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım Tekirdağ’ın Kurtuluş Günü Mesajı okundu. 

Törene; Vali Recep Soytürk, Tekirdağ Milletvekilleri Çiğdem Koncagül, Nurten Yontar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Baro Başkanı Av. Egemen Gürcün, Başsavcı Vekili Uğur Özcan, il protokolü, askeri erkân, gazilerimiz ve vatandaşlar katıldı.

“BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLUYORUZ”

 

Daha sonra 13 Kasım Tekirdağ’ın kurtuluşunun 101. yıl dönümü dolayısıyla Namık Kemal Evi Başkanı Sezai Kurt tarafından hazırlanan Eski Tekirdağ Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı yapıldı. Tekirdağ Halk Eğitimi Merkezi’nde yapılan açılışa Vali Soytürk’ün yanı sıra Tekirdağ Milletvekilleri Çiğdem Koncagül, Nurten Yontar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Baro Başkanı Av. Egemen Gürcün, Başsavcı Vekili Uğur Özcan, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, il protokolü, gazilerimiz ve vatandaşlar katıldı. 

 

 

Serginin açılışında konuşan Vali Soytürk, “Cumhuriyetimizin 100. yılını Tekirdağ’da büyük bir coşkuyla kutluyoruz. 100. yıl kutlamalarına bütün kurumlar olağanüstü hazırlanmış, olağanüstü emekler var. Ben şahidim Namık Kemal Evi Başkanı Sezai Hocamızın da valilikle, büyükşehirle ortak projeleri var. Gazete, kitap çıkarma, sergiler hazırlama gibi. 

Bugün yine başka etkinlikteyiz. Ben Sezai Hoca’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hayırlı olsun” dedi. Vali Soytürk’ün konuşmasının ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi. Sonrasında Vali Soytürk ve protokol üyeleri sergiyi gezdi.

Haber / Buse AKIN 

[ad_2]

Source link

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir