[ad_1]
Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Milli Marşı’nın okunması ile başladı. Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrasının Balkan Müzikleri Konseri verildi. Konserin ardından törenin açılış konuşmasının yapan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin tarihi bir gün yaşadığını ifade etti.
“EDİRNE BİR PAYİTAHTTIR”
Edirne’nin bir payitaht olduğunu dile getiren Tabakoğlu, “Osmanlı Devleti’ne 92 yıl başkentlik yapmış kutlu bir beldedir. Nice büyük padişahlara, sultanlara, vezirlere, elçilere ev sahipliği yapmış, ağırlamış kadim bir şehirdir.
Bu kadim şehrin bugünkü misafiri; kardeş ve dost ülke Makedonya’nın iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiş Prof. Dr. Gjorge Ivanov. Sayın Ivanov, 10 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yapmış bir hukuk profesörü. Kendisi sonraki süreçte de iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde aktif rol oynamıştır.
Sayın Ivanov aynı zamanda büyük bir entelektüel. Bir cumhurbaşkanı olarak dünyayı çok iyi gören, okuyan ve analiz eden biri. Kendisinin Üniversitemizde olmasından ve bilgi ve tecrübelerini paylaşacak olmasından gurur duyuyoruz” dedi.
“BU BULUŞMAYI ÖNEMLİ BULUYORUZ”
Bu şehrin üniversitesi olarak, bu şehrin misyonunu, vizyonunu, özelliklerini yansıtmak anlamında bu buluşmayı önemli bulduklarını dile getiren Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi ve Makedonya üniversiteleri arasındaki eğitim, kültürel iş birliği ve diğer faaliyet alanlarında sürdürülen uluslararası iş birlikleri neticesinde Trakya Üniversitesi’nin Makedonya’dan 5 üniversite ile ikili iş birliği anlaşması, 5 üniversite ile Erasmus anlaşması bulunuyor. Ayrıca Üniversitemizde, Makedonya’dan gelen 150 öğrenci eğitim görmekte” diye konuştu.
“ÖNCE YOK EDİYORUZ SONRA DA KENDİ KENDİMİZİ SORGULUYORUZ”
Edirne Valisi Yunus Sezer de “Filistin meselesi aslında bugünkü konunun bir aynası gibi. Yüzyıllardır beraber, kardeşçe yaşayan Yahudi, Müslüman ve Hristiyan milletlerin son dönemde Gazze’deki olayları da göz önüne aldığımız zaman birbirlerine karşı nasıl bu kadar toleranssız olacaklarını ve kötüleşebileceğini, on binlerce insanın canına kıyılabileceklerini, onlarca ibadethanenin nasıl yok edilebileceğini göstermiş durumda.
Aslında 20. ve 21. yüzyılın medeniyet tasavvuru açısından dünyaya kazandırdığı hiçbir şey yok. Çünkü içerisinden insan ve merhamet duygusunu soyutlamış bir medeniyet tasavvuru var. Dolasıyla insanların birbirine karşı hoşgörüsünün ve toleransının sıfıra indiği ve ferdiyetçiliğin son derece yükseldiği, aynı zamanda tüketim toplumunun dayatıldığı ve insanı anlama, medeniyeti anlama adına birçok kavramın soyutlaştığı ve anlamını yitirdiği bir dönemde yaşıyoruz.
Kral Midas gibi her dokunduğu nesnenin altın olmasını isteyen bir medeniyet anlayışıyla, sonradan ‘benim neden bir çiçek bahçem yok’ diye sorgulayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Önce sahip olduklarımızı bütün değerlerimizi yok ediyoruz, sonra da bu değerlere neden sahip değiliz diye kendi kendimizi sorguluyoruz” dedi.
“YAŞANAN SAVAŞ VE ÇATIŞMALARIN ÇOĞU, ‘KUTSAL TOPRAKLAR’LA BAĞLANTILI”
Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov, Edirne’de, Trakya Üniversitesi’nde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Ortadoğu tarihi boyunca yaşanan savaş ve çatışmaların çoğunun, “Kutsal Topraklar”la bağlantılı olduğunu ifade eden Ivanov “Günümüzde “Kutsal Topraklar” terimi, kabaca bugünkü İsrail devleti, Filistin devleti ve Lübnan’ı kapsayan bölgeyi ifade etmektedir.
Bu bölge, daha doğrusu bölgedeki yerler; Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam gibi tek tanrılı dinler için çok büyük bir öneme sahiptir. Yahudilik ve Hıristiyanlığın en kutsal şehri ve aynı zamanda İslam’ın üçüncü en kutsal şehri olan Kudüs, “Kutsal Topraklar” bölgesinin en önemli şehridir.
Kudüs, Yahudiler için birinci ve ikinci tapınaklarının bulunduğu yer olmasının yanı sıra, Tevrat’ın büyük bir kısmı için taşıdığı tarihsel önemi dolayısıyla en önemli şehir iken; Hıristiyanlar için, İsa’nın öğretilerinin ve çektiği işkencelerinin tarihî mekanı; Müslümanlar için de Mekke’deki Kâbe’den önce ilk kıblenin bulunduğu ve İsra ve Mirac hadisesinin yaşandığı kutsal bir yerdir.
Bu bölgenin kutsallığı, Haçlı Seferleri’nin yapılmasının ve Müslümanlar tarafından yeniden fethedilmesinin temelini oluşturmuştur. Bugün İsrail ile Filistin arasındaki mevcut savaş da kısmen, “Kutsal Topraklar”ın kontrolüne ilişkin dinî inançlarla ilgilidir” dedi.
FAHRİ DOKTORA BERATINI TAKDİM ETTİ
Osmanlı Devleti’nde barışçıl bir arada yaşama modelinin, uzun yüzyıllar boyunca hayatta kalmasını ve başarılı bir şekilde sürdürülmesini sağlayan unsurların merhamet ve hoşgörü, zimmilik, yönetim çeşitliliği, ekonomik ve kültürel temaslar, merkezi devlet ve kanun düzenleme sistemi olduğunu ifade eden Ivanov, Osmanlı’nın Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler arasındaki bir arada yaşamayı sağlayan modellerini anlayabilmek için “Pax Ottomana” (Osmanlı Barışı) dönemine ışık tutan İslam tarihinin bilinmesi gerektiğini söyleyerek İslam tarihi hakkında bilgi verdi.
Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov’a cübbe giydirerek “Fahri Doktora Beratı”nı takdim etti.
Haber / Erdal AYDIN
[ad_2]
Source link